Η Μάλτσιανη δεν είναι απλώς ένα χωριό με παρελθόν. Είναι μια μνήμη ζωντανή, ένας χάρτης αξιών, μια πυξίδα πολιτισμού. Κάθε πηγή της, κάθε εκκλησάκι, κάθε γειτονία, δεν είναι μόνο ιστορία είναι μαρτυρία ύπαρξης.
Πληροφορίες
- Ιωνας
- Η αγάπη και η νοσταλγία για την γενέθλια γη, είναι μια άσβεστη φλόγα.
Ανακαλύπτοντας την Μάλτσιανη
Το χωριό Μάλτσιανη βρίσκεται στις πρόποδες του Όρους Σιεντενίκου. Όταν το αντικρίζεις από μακριά, μοιάζει σαν μια ανοιχτή παλάμη που ακουμπά ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές: αριστερά το Ζιμόρι και δεξιά το Σκόλι. Από πάνω του, το Σιεντενίκου καμαρώνει σαν να τοποθετείται σε έναν θρόνο, προσφέροντας μια ειδυλλιακή θέα που θυμίζει αετοφωλιά ή μπαλκόνι των Ριζών.
Η πρόσβαση στο χωριό είναι δύσκολη, καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και απαιτείται όχημα με τέσσερις τροχούς. Ωστόσο, φθάνοντας εκεί, η εκπληκτική και μοναδική θέα σας αποζημιώνει. Είναι σαν να αγγίζετε τον ουρανό ή να προσεγγίζετε τον Παντοκράτορα, τον Βούρκο, τους Αγίους Σαράντα και τα Φιλιατοχώρια, προσφέροντας μια απίστευτη πανοραμική εικόνα.
Το χωριό απλώνεται ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές: δυτικά βρίσκεται ο λόφος Σκόλι και ανατολικά ο λόφος Ζιμόρι, με προέκταση τον λόφο του Αελιά, όπου εντοπίζεται το αρχαίο κάστρο Ελίκρανον. Ανατολικά συνορεύει με το χωριό Γρίαζανη, δυτικά με τη Λεσινίτσα και τον Γιαννιτσάτη, ενώ νότια με τον Άγιο Ανδρέα. Διοικητικά, μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση, ανήκει στο Δήμο Φοινικαίων, πρώην επαρχία Ριζών Θεολόγου Δίβρης.
Πριν φθάσουμε στο χωριό, συναντούμε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, το οποίο πιθανολογείται ότι χτίστηκε γύρω στο 6 με 7 αιωνα . Σύμφωνα με καταγραφές και μαρτυρίες αρχικά βρισκόταν στην τοποθεσία Γράβα στο Κεφαλόβρυσο. Προχωρώντας την ανηφόρα του Αϊ Μαρτίνι, δεξιά μας διακρίνεται το αρχαίο κάστρο Ελίκρανον, που στέκει επιβλητικά στην κορυφή του λόφου με μορφή πυραμίδας.
Φθάνοντας στο Μαγγανάρι, διακρίνονται τα ερείπια του παλιού οικισμού. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία Κοίμησης Θεοτόκου, που χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο. Αν και η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της παραμένει άγνωστη, μια επιγραφή στο ναό αναφέρει το 1749, ενώ οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι χτίστηκε πολύ πριν από την άλωση της πόλης.
Στον περίβολο της εκκλησίας, από τη δυτική πλευρά, υπάρχουν ακόμα ερείπια αρχαίου ιερού, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε ο ναός. Λίγα μέτρα από την εκκλησία, το πηγάδι της Μαργάρος και ο γέρικος πλάτανος προσφέρουν δροσιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Κάτω από τη σκιά του νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια πραγματική όαση.
Αφήνουμε πίσω το κέντρο του χωριού και συνεχίζουμε προς την πανωμεριά, όπου υπάρχει ένα πανέμορφο μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες. Αυτό είχε κατεδαφιστεί κατά την περίοδο του καθεστώτος, αλλά τα τελευταία χρόνια οι Τζοράτες το ξαναέχτισαν με πέτρα.
Καθώς φθάνουμε στην πανωμεριά, συναντούμε το πηγάδι Γλύκερα, το οποίο παρέχει άφθονο παγωμένο νερό στους κατοίκους της περιοχής. Πολλές οικογένειες χρησιμοποιούν το νερό αυτό για να ποτίσουν τους κήπους τους.
Η Μάλτσιανη έχει πολλά να προσφέρει σε όσους επιθυμούν να τη γνωρίσουν. Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαίο κάστρο Ελίκρανον στον Αελιά, που απέχει περίπου μια ώρα περπάτημα. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα αρχαία τείχη, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, τα πλακόστρωτα του κάστρου και τους αρχαίους τάφους.
Επόμενος προορισμός είναι ο Άγιος Νικόλαος στους Βουρλάτες, όπου διακρίνονται καθαρά οι τοίχοι του αρχαίου ιερού. Λίγο πιο κάτω, υπάρχουν και άλλοι αρχαίοι τοίχοι, κρυμμένοι από το χρόνο, περιμένοντας τους αρχαιολόγους και ιστορικούς να τους ανακαλύψουν. Ίσως να πρόκειται για μια από τις χαμένες πόλεις της Ηπείρου, το Ελίκρανον, μία από τις εβδομήντα που καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παλιοί οικισμοί στην Μάλτσιανη είναι πολλοί και η περαιτέρω μελέτη τους θα έχει ιδιαίτερη αξία. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ο παλιός οικισμός στο Μαγγανάρι, στο Σέλλωμα, στους Βουρλάτες, στην Πλασιά, στο Κεφαλόβρυσο και στο Σκόλι προς το Καλοχώραφο. Πολλά σημεία κρύβουν την ιστορική αλήθεια και περιμένουν να τα αναδείξουμε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η ιστορική συνέχεια της Μάλτσιανης από τους Μολοσσούς, Θεσπρωτούς και το Μαγκανάρη.
Η Ήπειρος αποτελεί γη πλούσια σε μνήμες και ιστορίες που διαπερνούν τους αιώνες, χαράσσοντας μια διαρκή πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα...

-
Από την κομματική ενσωμάτωση στην ανάγκη για ανεξάρτητη φωνή Στις εκλογές της Αλβανίας, η ελληνική εθνική μειονότητα εμφανίζεται ξανά χωρίς ...
-
Τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την κατάρρευση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και την «απελευθέρωση» της Αλβανίας από το σιδερένιο πέ...
-
Οι εκλογές τελείωσαν, και μαζί με αυτές ξεθώριασε η ελπίδα για μια ουσιαστική αλλαγή στις δημοκρατικές διαδικασίες της Αλβανίας....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια θα διαγραφούνε.