Έθιμα του Πάσχα στα Ριζά Βορείου Ηπείρου.
Το βράδυ της Ανάστασης γυρνώντας από την εκκλησία στην είσοδο του σπιτιού σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως, μετά άναβαν το καντήλι που υπήρχε στο σπίτι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο.
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα κυρίως στην επαρχία Δελβίνου ήταν η παραδοσιακή γάστρα, στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας.
Επίσης έφτιαχναν πολλών ειδών πίτες., ένα παραδοσιακό τοπικό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα η τσιγαριστή το οποίο και έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα.
Στα χωριά των Ριζών οι χωριανοί μαζεύονταν στα αλώνια ανά οικογένειες ή μαχαλάδες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί.
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης.
Οι κάτοικοι ντυμένοι με τα καλά τους πήγαιναν πάλι στην εκκλησία. Τα αγόρια, σύμφωνα με τις ενθυμήσεις ηλικιωμένου στα Ριζά, στέκονταν στο προαύλιο της εκκλησιάς και περίμεναν να διαβούν τα κορίτσια.
Κυρίως στα χωριά των Ριζών υπήρχε το έθιμο της «φωτιάς»,το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Οι νέοι έφερναν ξύλα στο προαύλιο του ναού, τα έστηναν σε σχήμα κώνου και το βράδυ άναβαν φωτιά αμέσως μετά τη ακολουθία της Σταύρωσης.
Εξάλλου το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου έφτιαχναν με ρούχα το ομοίωμα του Ιούδα, το κρεμούσαν σε κρεμάλα και το βράδυ στην Ανάσταση καίγανε το ομοίωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια θα διαγραφούνε.